Zonder respect geen voetbal bij SC Buitenboys

Wie Sportpark Polderkwartier oploopt, wordt meteen herinnerd aan wat er op die ene middag in december 2012 gebeurde. Het was de dag waarop grensrechter Richard Nieuwenhuizen om het leven kwam na een uit de hand gelopen wedstrijd bij SC Buitenboys. Blauw is de kleur die overheerst bij de vereniging uit Almere. De kantine is beschilderd in het lichtblauw, de tenues herbergen diezelfde kleur en daarnaast zijn borden met de befaamde leus “zonder respect geen voetbal” aan de rand van vrijwel ieder veld te vinden.

Op de eerste van de zeven velden die de in 1985 opgerichte voetbalclub telt, zakte Nieuwenhuizen op 2 december in elkaar. Naast een reclamebord van de Plus, de Rabobank en de plaatselijke woningcorporatie trekt wederom een “Zonder respect geen voetbal”-bord de aandacht. Er hangt een grauwe lucht. De eerste jonge voetballertjes worden door hun vader of moeder gebracht om te gaan trainen als voorzitter Rob Mueller me uitnodigt voor een gesprek in de bestuurskamer.

“Richard was een echte voetbalvader, één uit duizenden. Iemand die altijd met zijn zoons meeging, of dat nu voor een training of wedstrijd was. Hij was een echte vrijwilliger voor de club. Iedere zaterdag stond hij weer langs de lijn of op het veld. Soms met een fluit in zijn mond, soms met een vlag. Altijd bereid om te rijden als er een tekort was, een goede voetbalvader.”

Mueller zelf was niet bij het voorval aanwezig. Hij vertelt hoe Nieuwenhuizen na het incident nog stond te kijken bij de B2. “Ik stond die middag ook te kijken bij dat duel en bevond me recht tegenover Richard. Plots viel hij om. We dachten in eerste instantie dat hij iets aan zijn hart had. De fysiotherapeut van de club was vlakbij hem in de buurt. Hij zag dat er sprake was van een heel andere situatie. Richard kon nog gewoon praten, maar we vertrouwden de zaak niet. De wedstrijd is daarop gestaakt en is hij met de ambulance naar het Flevoziekenhuis gebracht. Daar hoorden we al vrij snel dat hij het niet zo halen..”

Sindsdien is er weinig veranderd bij de Buitenboys, zegt de voorzitter met een ietwat moedeloze stem. “De sfeer is nog precies hetzelfde als je het mij vraagt. Het enige wat ik overhoud is hoop. Het klinkt wat zwaar, maar het is wachten op een volgende dode. Een erg kwalijke zaak om te constateren dat er zelfs na zo’n zinloze dood te veel geweld blijft plaatsvinden op de amateurvelden. Wel hebben we sinds het overlijden van Nieuwenhuizen toezichthouders rondlopen. Dat zijn twee tot vier vrijwilligers op de wedstrijddagen. Als zij zien dat er incidenten zijn, of dreigen te ontstaan, op de velden lopen ze erop af en proberen het pratend op te lossen. We zien gelukkig dat dit wel helpt.”

Mueller neemt nog maar eens een slok van zijn koffie als hij overgaat op de media-aandacht die is gefocust op de Buitenboys. “Het is zo vreselijk jammer dat mensen voetbalgeweld altijd blijven koppelen aan deze club. Soms worden we gebeld door media die onze mening willen over een voorval in Limburg. Daar zitten we niet meer op te wachten, heel bizar allemaal.” Hij wil het nog maar eens benadrukken: “de dood van Richard had een draaipunt moeten zijn in het voetbal, maar helaas constateren we hier dat er weinig is veranderd.”

Over een kleine twee maanden is het twee jaar geleden dat Richard Nieuwenhuizen overleed. Om deze gebeurtenis nooit te doen vergeten, speelt ieder elftal van de Buitenboys met “zonder respect geen voetbal” op de linkerborsthelft. Het is een signaal dat de club wil geven richting de tegenstander, maar ook naar de familie van Nieuwenhuizen en andere betrokkenen. Meer aandacht willen ze er niet meer aan besteden. Mueller: “Een jaar geleden hebben we de gebeurtenis wel herdacht. We hebben het hoofdveld toen vernoemd naar Richard. Dit jaar willen we er niet weer de nadruk op leggen.”

Achter Mueller trekken vier boeken de aandacht op een kast. Ze staan onder een schilderij waarin een speciaal shirt dat voor Nieuwenhuizen is gemaakt, is ingelijst: “zonder respect geen voetbal” op de rechterborsthelft, met de overlijdensdatum van de grensrechter aan de andere kant. Een in het veld gestoken vlag is te zien op de achtergrond van de titel van het boek “Wat een kutvoetbal, hè?”. Het was één van de laatste zinnen die Nieuwenhuizen uitsprak. Mueller kijkt er bedenkelijk bij. “Het had ook allemaal helemaal niet hoeven gebeuren als Nieuw Sloten de twee niet-speelgerechtigde spelers niet had opgesteld. Zij stonden op dat moment niet bij de KNVB geregistreerd als officieel lid van hun club. Wat heel raar was, was het eerstvolgende duel dat werd gespeeld tussen SC Buitenboys en Nieuw Sloten: haast een voorbeeldduel”, zegt hij.

Een statement geeft de club af door ouders achter de boarding te laten staan op wedstrijddagen. Ten koste van alles moet eenzelfde scenario worden voorkomen. “Schreeuwende vaders langs de lijn komt ook voort uit een stukje eigen onkunde. Ze willen hun kind goed zien presteren, omdat ze dit zelf in hun jeugd misschien niet is gelukt. Hiermee kunnen we nooit voor de volle honderd procent geweld voorkomen, maar we geven wel onze grenzen aan.” Het is intussen half drie. Mueller verwelkomt drie andere collega’s in de bestuurskamer. Ze maken zich op voor een middag als pupillentrainer.

Hoewel de training nog niet is begonnen, trappen twee kinderen al een balletje op het kunstgrasveld. Zij zijn woensdagmiddag altijd vrij. Ze zijn nog jong, ik schat ze op een jaar of zes, zeven. Hooguit acht. De onbevangenheid spat er vanaf. Van het voorval in 2012 zullen ze weinig hebben meegekregen. Laten we vooral hopen dat ze het ook nooit meer hoeven meemaken. Zonder respect geen voetbal.

Zonder respect geen voetbal bij SC Buitenboys.  Foto: Leendert Kamsteeg

Zonder respect geen voetbal bij SC Buitenboys.
Foto: Leendert Kamsteeg

Wie het veld betreed bij de Buitenboys, wordt er altijd even aan herinnerd.. Foto: Leendert Kamsteeg

Wie het veld oploopt bij de Buitenboys, wordt er altijd even aan herinnerd..
Foto: Leendert Kamsteeg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s